GLJIVIČNA INFEKCIJA KOŽE – Biomedis RS

GLJIVIČNA INFEKCIJA KOŽE

Što su to gljivične infekcije kože?

Gljivične infekcije kože, tj. dermatomikoze (popularno zvane "gljivice na koži") uglavnom nisu toliko opasne kao sistemske infekcije gljivama, no znaju biti vrlo neugodne. Osim kože i noktiju, mogu zahvatiti i sluznice raznih delova tela, poput usta, vagine ili čak i sinusa. U svakom slučaju ih je potrebno lečiti kako ne bi došlo do trajnih promena na zahvaćenim područjima te kako bi se spriječilo širenje infekta. Najčešći uzročnici dermatomikoza čoveka sledeće su grupe gljiva: dermatofiti, kvasci, a nešto ređe i plijesni.

Dijagnoza i lečenje gljivičnih infekcija kože

Dijagnoza gljivičnih infekcija kože odgovoran je zadatak i zahteva mnogo pažnje.

Pravovremeni odlazak lekaru na neophodan detaljan pregled svih patoloških promena koža i sluznica. Sama terapija gljivica na koži zavisi o čitavom nizu raznih faktora, poput lokalizacije patoloških promena (važno je imati na umu čestu pojavu dermatomikoza na vlasištu i noktima), upalnom stadijumu, zaraznosti te dubini prodora uzročnika.

Lečenje se provodi upotrebom antimikotika, tj. lekova koji uništavaju ili sprečavaju rast gljiva, a na tržištu pronalazimo sistemske i lokalne antimikotike:

  • Lokalni dolaze u obliku krema, želea, masti, otopina ili praska, a njihova primena zavisi o lokalizaciji promene.
  • Sistemska terapija najčešće se upotrebljava kod upornihdermatofitoza dlanova, tabana i vlasišta te kod čestih gljivičnih infekcija noktiju.

ZAKLJUČAK

Budući da su gljivične infekcije kože višestruko češće od sistemskih mikoza, trebalo bi poraditi na njihovoj prevenciji.

Održavanje kože suvom i čistom te dobra higijena ključ je prevencije kožnih infekcija.

Osim toga, zbog zarazne prirode tih bolesti važno je nakon svakog daljeg kontakta bilo s ljudima bilo sa životinjama temeljito oprati ruke. Redovito menjanje čarapa i donjeg rublja, izbegavanje uske odeće i obuće za vreme vrućih letnih meseci, kao i pažljivi pregled noktiju samo su još neke mere kako bi uspešno proveli zadatak sprečavanja gljivičnih infekcija. A ako se infekcija i javi, to nije nešto čega bi se trebali sramiti - uz adekvatnu terapiju problem će biti puno manji.

PREPORUKA!

S.O.S. BALZAM - ZA OŠTEĆENU I OSETLJIVU KOŽU

 

Pruža potpunu zaštitu, regenerise, neguje, umiruje i hrani kožu. Zahvaljujući prirodnim sastojcima i mineralima (zeolitu) idealan je u borbi protiv akni, crvenila, ožiljaka, porezotina, strija, opekotina, psorijaze, atopijskog dermatitisa, gljivica, svraba i osipa.

Posebno je pogodan za osobe koje puno borave na otvorenom u hladnim uslovima.
Potiče regeneraciju i popravlja strukturu kože.
Mogu ga koristi i mala deca i dojilje.

 Više o S0S Balzamu kože možete pročitati na linku.

Uspješno ste se pretplatili!
Ovaj email je registriran
/* Ovo je stari kod koji je zamjenjen novim - @media only screen and (max-width: 1000px) { .row { display: grid !important; } }*/